Jahňacie mäso


Jahňacie mäso - charakteristika

V súlade s trendom zvyšovania jahňacieho, resp. ovčieho mäsa vo svete sa v poslednom desaťročí u nás stavia do popredia trhová produkcia najmä jahňacieho mäsa, a to nielen z hľadiska racionálnej výživy, ale aj ako dôležitý intenzifikačný faktor.
Jahňacie mäso má veľké prednosti vo výžive ľudí a pre ľahkú stráviteľnosť sa radí do skupiny diétneho mäsa. Je veľmi výživné, má výborné chuťové vlastnosti a vysokú energetickú hodnotu, ale napriek tomu sa u nás zúčastňuje na celom konzume iba 1 – 2 % (0,29 kg na obyvateľa). Ak porovnáme obsah bielkovín v jednotlivých druhoch mäsa zistíme, že jahňacie mäso ich obsahuje viac ako bravčové a takmer dosahuje hodnoty teľacieho, resp. hovädzieho mäsa. Najvýznamnejšou zložkou je obsah aminokyselín, najmä esenciálnych.
Významný je obsah tukovej zložky, s vyšším obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi. Jahňacie mäso má aj vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, t.j. má 10 x vyšší obsah železa ako teľacie mäso, obsahuje najmä vitamíny skupiny PP, B1, B2, C a má aj dvojnásobne viac draslíka, sodíka , horčíka ako iné druhy mäsa.