Najobľúbenejšie odrody

Olaszrizling - /Rizling Vlašský/ Na úbočiach nad Balatonom sa rodí jedinečnou arómou a buketom obdarené víno s dokonalou harmóniou kyselín. Je to „vlajková loď“ tunajšieho vinohradníctva. Doporučujeme ho k rybám a pečienkam.

Szürkebarát - /Rulandské šedé/ Na slnkom zaliatych stráňach nad Balatonom dozrieva pýcha tohto regiónu. Jeho charakteristická aróma a výrazný buket predurčuje podávať ho najmä k bielemu mäsu a k rybám.

Juhfark - /Ovčí chvost/ V oblasti Balatonu dostalo prezývku „víno na svadobnú noc“. Je to dávna maďarská sorta vyznačujúca sa nezameniteľnou zmesou kyselín, s arómou mandlí. Doporučujeme ho k pečienkam ale aj zabíjačkovým hostinám.

Cserszegi Fűszeres – Je to maďarská sorta, hungarikum – vyšľachtené z dvoch odrôd Irsai Olivér a Tramín Červený. Mimoriadne korenisté, preto ho doporučujeme k bielemu mäsu a k rybám.

Chardonnay – Stará burgundská odroda. Vína majú veľmi príjemnú arómu domáceho ovocia. Chuť je plná a kyselina je svieža. Pri vyšších stupňoch zrelosti je možné vo víne nachádzať tóny tropického ovocia.

Sauvignon Blanc – Stará francúzska odroda. Vína zo Sauvignonu sú mimoriadne korenisté. Vo vybraných polohách dosahujú vynikajúcu kvalitu a typický odrodový charakter. Doporučujeme ho k rybám.

Ottonel Muskotály - /Muškát Ottonel/ Vína tejto odrody sú svetložltej farby, veľmi jemnej a čistej muškátovej vône, stredne plnej a veľmi harmonickej chuti, niekedy s nižším obsahom kyselín.

 

Kékfrankos - /Frankovka modrá/ Tmavočervené víno s intenzívnou arómou. Je to charakteristické, markantné červené víno. Z tejto sorty je najrozšírenejším maďarským vínom. Doporučujeme ho k pečenému bravčovému a hovädziemu mäsu, k divine, k pikantným jedlám a syrom.

Zweigelt – Typické červené víno tohto regiónu. Je purpurovo sfarbené, s plnou arómou a jemným nevtieravým buketom. Doporučujeme ho k pečenému hovädziemu mäsu a k jedlám z diviny.

Cabernet Sauvignon – Nazývajú ho aj kráľom červených vín. Patrí medzi najrozšírenejšie sorty. Farba, aróma a buket sú veľmi výrazné a doplnené príjemným trieslom. Doporučujeme ho k jedlám z diviny, z húb a k hovädziemu mäsu.