Bezpečné a zdravé aminokyseliny vo forme doplnkov sú super. Možno sa však pýtate, ako nabrať do tela čo najviac aminokyselín aj z bežnej stravy. Nie je to také náročné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí vedieť, v ktorých potravinách je viac aminokyselín a vaše nové zdravé JA môže vyštartovať!
Chudé mäso: bohatý zdroj aminokyselín
Ak nie ste vegetarián, asi ťažko odoláte vôni čerstvo ugrilovaného kuracieho prsíčka alebo hovädzieho steaku. Takýto steak má pritom až cca 33 g bielkovín na 100 g váhy, čo znamená, že má v sebe aj naozaj veľa aminokyselín.
Napr. hydina, kam patrí aj kuracie a morčacie mäso, obsahuje až 30 g bielkovín na 100 g porciu. Aj hydinové prsia vám teda dodajú komplexné aminokyseliny, ktoré potrebuje aj vaše telo. Iba o trochu menej proteínov obsahujú ryby ako tuniak a losos, kde nájdete až 25 g bielkovín na 100 g váhy.
Vajcia a mliečne produkty sú tiež výživné zdroje aminokyselín
Keďže ide o cenných dodávateľov bielkovín do nášho tela, aj v tomto prípade sú prítomné aj aminokyseliny. Napr. 100 g bežného syru švajčiarskeho typu obsahuje až cca 26 g bielkovín, čo je naozaj dosť. Práve preto odporúčame do bežného jedálnička zaradiť aj mliečne výrobky.
Aminokyseliny aj pre vegetariánov
Vegetariáni, nebojte sa, aj pre vás sme si tu prichystali zopár tipov! J Sója a quinoa sú pravdepodobne jedinými plne prírodnými zdrojmi komplexných aminokyselín. Všetky ostatné rastlinné produkty obsahujú vždy iba niektoré aminokyseliny. Zjesť tak musíte kombináciu viacerých potravín, aby ste telu dodali potrebnú výživu.
Oriešky, napriek tomu, že obsahujú zdravé tuky a aj bielkoviny, v sebe nemajú komplexné aminokyseliny. Tofu ich však má viac než dosť – až 8 g na 100 g. To je celkom dosť, čo poviete?
Ktoré jedlo obsahujúce komplexné aminokyseliny vám najviac chutí?