Každé telo je dokonalým mechanizmom, o ktorom množstvo ľudí dodnes netuší, ako funguje. Základom zdravého tela je pritom vyvážený pomer prijímaných bielkovín, tukov a sacharidov. Nájsť tento pomer nie je jednoduché, ale nie je to ani žiadna veda. Ak sa to naučíte, onedlho už budete mať v sebe hlboko zakorenené, čo máte jesť.
Jedzte tuky, ale iba tie zdravé
Tuk – už z povahy tohto slova nám vychádza niečo negatívne. Lenže aj tuky môžeme rozdeliť na „dobré“ a „zlé“. Tie dobré nazývame aj nenasýtené a patria k nim oriešky, losos, rôzne morské potvory a podobne. Naopak, nasýtené tuky nájdete vo vysmážaných jedlách, syroch, v palmovom oleji, v rôznych koláčikoch a vianočných dobrotách... V každom prípade odporúčame konzumovať iba nenasýtené tuky, ak si chcete zaistiť úbytok váhy.
Bielkoviny a cesta k zdraviu
Bielkoviny sú cestou k zdraviu, a to preto, lebo svaly tvoria hlavný spaľovací prostriedok tukov. Ak bielkoviny prijímať nebudete, začnete prichádzať o svalovú hmotu, čo sa odzrkadlí na tukových zásobách vo vašom tele. Spomalí sa totiž aj váš metabolizmus a začnete naberať váhu. Navyše majú málo kalórii a zasýtia vás na dlhšiu dobu.
Odporúčame konzumáciu kompletných bielkovín, ktoré vám dodajú všetky podstatné aminokyseliny. Kvalitné bielkoviny nájdete napr. v bielom (hydinovom) mäse, v mliečnych výrobkoch, strukovinách alebo v sóji.
Sú sacharidy zdravé alebo nezdravé?
Ako sa to vezme – sacharidy môžu byť zdravé aj nezdravé. Ak chcete schudnúť, je dobré sacharidy čiastočne vylúčiť a prijímať iba tie, ktoré sú zdravé. Medzi zlé sacharidy patria tie zvané rýchle, kam patrí glukóza, fruktóza a sacharóza. Medzi tie dobré, naopak, zemiaky, zelenina, ovocie alebo celozrnné cestoviny. Pri chudnutí vylúčte všetky jednoduché sacharidy.